Adenomul tiroidian

Glandă tiroidă Este un organ mic situat pe gât,care se referă la glandele de secreție internă. Printre diversele probleme asociate cu sistemul endocrin, se găsesc cel mai adesea bolile, în special tumorile acestui organ. O tumoare tiroidiană poate fi atât benign (adenom), cât și malignă.

Cauzele adenomului tiroidian

Adenomul tiroidian Este o tumoare benignăSe dezvoltă din țesutul tiroidian și este un sigiliu (nod) încapsulat într-un țesut conjunctiv. Adenomul poate fi unic sau multiplu (gusa multinodulară). Boala se manifestă, de obicei, la persoane de peste 40 de ani, iar femeile sunt de aproximativ patru ori mai multe șanse decât bărbații.

Singurul motiv pentru astaboala nu este identificată, dar factorii care o pot provoca includ o situație ecologică nefavorabilă, deficit de iod în organism și o producție de hormoni afectată de glanda pituitară.

Tipuri de adenom tiroidian

Anemoamele tiroidiene sunt împărțite în:

 • folicular;
 • papilar;
 • Celula clară;
 • funcționarea (boala lui Plamer);
 • Din celulele Gurtle;
 • alte specii negluate.

Să analizăm în detaliu fiecare din următoarele tipuri:

 1. Adenomul folicular al glandei tiroide. Se compune din unități mobile rotunde sau ovale,Conținut într-o capsulă coloidală. O excepție este mikrofollikulyarnaya adenom, care conține un coloid. Structura lor este foarte similar cu cancer de adenom folicular, pentru că atunci când acesta este detectat, necesită adesea puncție tiroidian pentru a stabili un diagnostic precis. Aproximativ 15% din cazuri, dacă adenom folicular netratat se poate dezvolta într-o tumoare malignă.
 2. Afinitatea papilară a glandei tiroide. Are o structură chistică pronunțată. În interiorul chisturilor, sunt observate creșteri de papilă înconjurate de un lichid brun.
 3. Oxigenul adenom (din celulele Gurtle). Se compune din celule mari cu un nucleu mare, nu conține un coloid. Forma cea mai agresivă și rapidă progresivă, care, în aproximativ 30% din cazuri, devine malignă.
 4. Toxic (funcțional) adenom al glandei tiroide. Boala în care glanda tiroidă sigileazăSpontan a produs un număr mare de hormoni. Ca urmare, există o suprapundere în sânge și, ca o consecință, blocarea producerii anumitor hormoni hipofizari responsabili de funcționarea normală a glandei tiroide. Toxicul adenom poate să apară atât în ​​sine, cât și să se dezvolte pe un nod anterior netoxic în glanda tiroidă.

Simptomele adenomului tiroidian

Dacă tumoarea este mică, se poateNu vă arătați și nu vă prezentați accidental în timpul unui examen medical. Adenomii de dimensiuni mari sunt vizibile vizual: ele deformează gâtul, pot provoca tulburări de respirație, circulația sângelui, durere.

De asemenea, în prezența adenomului tiroidian (în special toxic) se observă:

 • transpirație crescută, chiar și într-o stare calmă;
 • Pierderea in greutate, in absenta unor modificari in dieta si regimul exercitiilor fizice;
 • Slabă toleranță la căldură;
 • palpitații ale inimii;
 • iritabilitate;
 • Creșterea oboselii.

Tratamentul adenomului tiroidian

Tratamentul adenomului se efectuează prin două metode: medicamentoase și chirurgicale.

În stadiul inițial, cu numai noduri mici sau dacă boala este cauzată de o încălcare a fondului hormonal, se utilizează terapia cu medicamente.

adenomul glandei tiroide

Odată cu proliferarea nodurilor, amenințarea cu malignitatetumori și în acele cazuri în care terapia cu hormoni nu funcționează, a efectuat o operațiune pentru a elimina un nod, în timp ce pagube - intreaga glanda tiroida. În acest din urmă caz, pacientul va avea o durată de viață de a lua hormoni, dar perspectiva rămâne favorabil.

Tratamentul adenomului toxic tiroidian este de obicei chirurgical, în care partea afectată a organului este îndepărtată.

Deoarece se referă la adenomul tiroidianbenigne, apoi cu adoptarea în timp util a măsurilor, previziunile sunt favorabile, deși pot necesita o schimbare în modul de viață. De exemplu, cu îndepărtarea completă a glandei tiroide, pacientul va trebui să ia în mod regulat medicamente hormonale.

</ Br>