stenoza arterei carotide

Arterele poartă sânge bogat în oxigen,organism întreg. Pe fiecare parte a gâtului, toți oamenii au artere carotide. Ei dau sânge creierului. Uneori există o îngustare, care numește stenoză. Acest fenomen crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Simptomele stenozei arterei carotide

Stenoza arterei carotide nu este o boală, cistarea, a cărei apariție se datorează formării plăcilor aterosclerotice. Ca atare, nu există o astfel de patologie, dar există semne de accident vascular cerebral. Una dintre ele este atacuri ischemice tranzitorii. Ele apar atunci când chiar și un mic sânge de sânge se suprapune pentru o perioadă scurtă de vreme artera, care furnizează sânge creierului nostru. Prin urmare, simptomele de stenoză a arterelor carotide sunt considerate a fi semne de atacuri tranzitorii. Acestea includ:

  • deteriorarea vederii (cercuri întunecate sau neclaritate) la unul sau două ochi;
  • - pierderea bruscă a vederii pentru câteva minute;
  • amorțirea unei părți a feței;
  • Dificultatea de a înțelege ceea ce spune interlocutorul;
  • vorbit discret;
  • amețeli;
  • amorțeală la nivelul brațului sau piciorului;
  • dificultăți la înghițire;
  • afectarea coordonării.

După apariția oricăror simptome de stenozăa arterei carotide interne, pacientul are nevoie de îngrijiri medicale urgente profesionale, deoarece este imposibil de prezis independent dacă această afecțiune patologică va progresa.

Tratamentul stenozelor arterelor carotide

Tratamentul stenozelor arterei carotide trebuie efectuatexclusiv specialist, deoarece doar un medic poate determina gravitatea procesului, precum și gradul de îngustare a lumenului arterelor. Cel mai adesea, terapia include administrarea medicamentelor farmacologice și schimbarea stilului de viață. Pacientul trebuie să mănânce alimente bogate în sare, colesterol și grăsimi (saturate), să renunțe la fumat, să monitorizeze tensiunea arterială, să nu abuzeze de alcool și să se angajeze în activitate fizică.

stenoza arterei carotide

În unele cazuri, conectarea și stenoza carotideiarterele necesită intervenție chirurgicală, cea mai eficientă variantă a căreia este endarterectomia. Aceasta este o procedură în timpul căreia toate depozitele de grăsimi și plăcile sunt îndepărtate din lumenul uneia sau a două artere. Este obligatorie ca o astfel de operație să fie efectuată de pacienți care au suferit deja o tulburare circulatorie acută în creier. Înainte de a trata stenoza arterei carotide prin metoda operativă, medicul poate recomanda utilizarea de medicamente anticoagulante. Acestea diminuează coagularea sângelui, ceea ce reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral înainte de endarterectomie.