teratomul ovarului

Teratomul este o tumoare ovariană și este o boală cromozomală. Se dezvoltă din celule embrionare, care pot degenera în orice țesut al corpului uman.

Tipuri de teratom ovarian

În funcție de compoziția lor histologică, se disting următoarele specii:

 • matrat teratom ovarian;
 • teratom imatur.

Teratomul maturat este benign,este adesea de dimensiuni mari, are o suprafață netedă, include mai multe chisturi în compoziția sa, care sunt adesea vopsite într-o culoare galben-gri. 20% din tumorile ovariene la femei în vârstă fertilă sunt reprezentate de o formă matură de teratom. Rar poate să apară în perioada postmenopauză.

Teratomul imatur este un malign șiadesea însoțită de metastaze. De obicei are o formă neregulată, neuniform densă, neregulată. Durata de viață a pacienților cu teratom imatur rareori depășește doi ani.

Teratom ovarian: Simptome și cauze

De regulă, o femeie care suferă de un teratomovarele, rareori se plâng de orice senzații speciale din organism. Semnalele dureroase ale unui teratom nu cauzează sau agravează starea generală a corpului. Prin urmare, poate fi dificil să se diagnosticheze inițial prezența sa din cauza lipsei de simptome specifice. În cazuri rare, o femeie poate simți un sentiment de greutate în abdomenul inferior. Cu toate acestea, acest sentiment poate fi deseori confundat cu durerea premenstruală. Îți trebuie să ai grijă de corpul tău, deoarece apariția bruscă a durerii fără cauze aparente poate indica o creștere a teratomului sau a degenerării sale maligne.

Diagnosticul teratomului

Pentru a stabili un diagnostic precis și a determina direcția tratamentului, este necesar să se efectueze o serie de proceduri clinice:

 • examen ginecologic cu două mâini;
 • Examinarea cu ultrasunete utilizând metoda DCC (cartografiere Doppler color), care permite evaluarea naturii și vitezei fluxului sanguin;
 • laparoscopie;
 • Tomografie computerizată cu raze X.

Pentru a clarifica diagnosticul, este posibilă și aplicarea ecografiei.

Teratomul ovarului: tratament și prognostic

Tratamentul cu teratom poate fi efectuat doar prin intervenții chirurgicale. Înainte de efectuarea unei operații de eliminare a teratomului ovarian, trebuie luați în considerare factori suplimentari:

 • vârsta pacientului;
 • caracteristicile cursului bolii;
 • prezența bolilor cronice.

Dacă se găsește un teratom la o fată sau la o tânărăa unei femei nulipare, este de preferat să se utilizeze metoda laparoscopiei cu ajutorul rezecției ovarului afectat. Femeile la o vârstă mai înaintată (în timpul postmenopauzei) îndepărtează complet uterul împreună cu apendicele.

În cazul combinației sale cu tumora germinogennoysau cu transformarea sa malignă, în plus față de îndepărtarea chirurgicală a tumorii, se recomandă un curs de radioterapie și utilizarea medicamentelor antitumorale speciale.

Pentru a elimina formarea metastazelor după tratamentul, ganglionii limfatici sunt examinați suplimentar.

Prognoza succesului tratamentului este determinată de următorii indicatori:

 • severitatea teratomului;
 • structura histologică;
 • Locul localizării;
 • teratomul ovarului 2

 • de la începutul tratamentului.

Prezența unui teratom matur are cel mai favorabil prognoză. Un studiu în timp util al histologiei vă permite să începeți tratamentul cât mai curând posibil, ceea ce crește șansele pacientului de recuperare.

Ar trebui amintit faptul că chistul ovarian, teratomul nu estese va rezolva dacă nu este tratată. Dar, în același timp, timpul prețios poate fi pierdut, care poate fi îndreptat spre un tratament de succes. De regulă, după operația de îndepărtare a teratomului și a terapiei complexe pentru restabilirea sănătății, nu există recurențe.