cancerul esofagian primele simptome

Un grup de neoplasme maligne carese dezvoltă din țesuturile esofagului și crește activ în lumenul corpului timp de mulți ani, este considerat cancer. Cele mai frecvente tumori, cum ar fi carcinomul și adenocarcinomul, neoplasmele celulare scuamoase mai puțin frecvent.

Pericolul bolii constă în faptul că este dificil să se diagnosticheze cancerul esofagului în timp - primele simptome de patologie apar deja la sfârșitul (a treia și a patra) a creșterii tumorii.

Primele semne comune ale cancerului esofagian

În majoritatea cazurilor, boala descrisă nu se manifestă deloc. Aceasta se datorează dezvoltării lente a neoplaziei.

În stadiul 1, tumora afectează numai membranele mucoasecochilie și baza submucoasă a esofagului. Muschii nu sunt încă afectați. Creșterea are dimensiuni reduse, respectiv, lumenul din cavitate nu se restrânge. În plus, neoplasmul nu metastazează în organele vecine. Prin urmare, simptomele cancerului esofagian la cel mai incipient stadiu sunt în general absente.

Următoarea etapă (a doua) a dezvoltării tumorilorcaracterizată prin apariția leziunilor nu numai la mucoasă și submucoasă, ci și la țesutul muscular. Neoplasmul în sine nu depășește limitele organului, totuși el poate da metastaze singulare la ganglionii limfatici care se află în apropierea creșterii. Tumora din cele 2 faze crește în dimensiune și provoacă o ușoară îngustare a esofagului.

Timp de 1-2 ani, pacienții, de regulă, nu știu despre prezența cancerului în esofag. În cazuri rare, este posibil să se suspecteze o boală oncologică pe baza unor simptome comune:

  • stare generală de rău;
  • slăbiciune, mai ales dimineața;
  • pierdere în greutate;
  • deteriorarea eficienței, concentrarea atenției;
  • uneori - un sentiment de disconfort în zona din spatele sânului după ce a mâncat;
  • iritabilitate.

Este de remarcat faptul că astfel de manifestări clinice sunt caracteristice unui număr mare de alte boli. Prin urmare, diagnosticarea precoce a problemei descrise este foarte dificilă.

Semne specifice ale cancerului esofagian într-un stadiu incipient

Simptomatologia caracteristică apatologia este exprimată în mod clar deja în stadiul 3-4 al creșterii tumorii, când mărimea acesteia conduce la suprapunerea unui volum semnificativ al esofagului și metastazele multiple penetrează în organele vecine.

Singurul simptom specific al boliiîn etapele 1-2, poate fi luată în considerare numai disfagia. Se exprimă prin faptul că pacientul întâmpină dificultăți în înghițirea alimentelor solide și uscate, în special a preparatelor din cartofi, carne, pâine și orez. De obicei, această stare nu este apreciată, pur și simplu prin spălarea apei cu mâncare blocată.

Foarte rar sunt aceste semne și simptome timpuriicancerul esofagian însoțit de sindromul durerii. În mod predominant, durerea este localizată în spatele sternului, în regiunea inimii. Este descrisă de către pacienți drept blunt sau tras. Această manifestare clinică este, de regulă, observată după apariția dificultăților în procesul de înghițire, însă nu este exclusă posibilitatea apariției sindromului de durere puțin înainte de disfagie.

cancerul esofagian primele semne

Puneți un diagnostic precis, bazat numai peprezența semnelor caracteristice de cancer esofagian, este aproape imposibil. Prea multe alte boli are loc într-un mod similar. dificultăți Maximal apar în cazul în care tumora creste patologii datorate predispozanti - diverticul si stenoza esofagului, boala de reflux gastroesofagian, leucoplazia, strikur esofagitei cronice, polipi benigne si tumori ale corpului.

Diferențierea primelor simptome ale cancerului esofagian de la alte boli se realizează prin testarea instrumentală și de laborator atentă.