sinuzită acută

Una dintre cele mai frecvente boli cu caremedici-otolaringologi se confruntă este o sinuzită. Termenul "sinuzită" se referă la inflamația membranelor mucoase ale unuia sau mai multor sinusuri paranazale (sinusuri). Cum să recunoaștem sinusita acută și cum să o tratăm corect, considerăm în acest articol.

Cum se dezvoltă sinuzita acută?

Sinuzita acută se dezvoltă în majoritatea cazurilorca o complicație a diferitelor boli infecțioase ale tractului respirator (gripă, pojar, scarlatină, rinită etc.), în care este posibilă activarea microflorei secundare. De asemenea, această boală poate fi asociată cu leziuni, intervenții chirurgicale, boli dentare, alergii.

În inflamația acută a sinusurilor paranazale dinca rezultat al edemului membranei mucoase, ieșirile lor sunt închise. Prin urmare, infecția se acumulează în sinus, ceea ce duce la dezvoltarea procesului inflamator.

Tipuri de sinuzită acută

Până în prezent, există multe clasificări ale sinuzitei. Să luăm în considerare principalele.

Patru tipuri de boli sunt identificate la locul de localizare:

 • sinuzita maxilară - inflamația sinusului maxilar (maxilar);
 • frontita - inflamatia sinusului frontal (frontal);
 • etmoidita - inflamația celulelor osului lattic (labirint);
 • sphenoidita - o inflamație a sinusurilor sferoidale.

Dacă toate sinusurile paranazale sunt implicate în procesul inflamator, se face diagnosticul de pancinusită și cu implicarea sinusurilor pe o jumătate din cap - hemisinusită.

În otorinolaringologia practică, sinuzita acută este clasificată în două forme în funcție de natura procesului inflamator:

 • sinuzita catarala acuta - afecteaza numai suprafata mucoasei;
 • sinuzita purulentă acută - o leziune mai profundă cu un conținut de puroi în sinusuri.

Cel mai adesea forma catarală corespunde sinuzitei virale și purulentă - bacteriană.

Simptomele sinuzitei acute

Principalele simptome ale sinuzitei acute sunt:

 • febră;
 • slăbiciune generală, tulburări de somn;
 • congestie nazală;
 • descărcarea din nas (mucoasă sau purulentă);
 • umflarea țesuturilor moi ale feței în sinusul afectat;
 • cefaleea localizării nedeterminate;
 • senzație de presiune și durere în zona sinusului afectat;
 • deteriorarea mirosului.

Diagnosticul sinuzitei acute

Pentru a confirma manifestările clinice ale sinuziteise efectuează un test de sânge și o radiografie a sinusurilor paranasale. O tomografie computerizată a sinusurilor paranazale și o examinare microbiologică a secreției nazale poate fi, de asemenea, efectuată.

Tratamentul sinuzitei acute

Pentru tratamentul sinuzitei acute, generală șiterapie locală. Ca tratament general, sunt prescrise medicamente care sporesc imunitatea. Pentru a normaliza debitul, utilizați medicamente vasoconstrictive (Naftizină, Sanorin, Nazol etc.), eliminând edemul mucoasei nazale și cavitatea sinusurilor paranazale. De asemenea, se efectuează terapie antiinflamatorie locală, sunt prescrise antihistaminice și medicamente resorbtive (pentru a preveni formarea aderențelor în sinusuri). Tratamentul sinuzitei acute cu antibiotice se efectuează numai în cazul unei forme bacteriene a bolii.

Pentru a elimina puroiul și mucus se poate folosi drenajul de vid, spălarea sinusurilor cu soluții dezinfectante. la

tratamentul sinuzitei acute

un curs serios al bolii este efectuată intervenția chirurgicală (puncție). După amortizarea simptomelor acute, tratamentul este suplimentat cu proceduri fizioterapeutice (UHF, parafină, ozocerită etc.).</ P>

Tratamentul sinuzitei acute cu remedii folclorice

 1. Inhalarea prin aburi - în 5 - 10 minute,prosop înfășurat respira peste decocturi de abur de plante aromatice (menta, musetel, galbenele, eucalipt etc), cartofi fierte într-o uniformă, apă cu câteva picături de uleiuri esențiale (arbore de ceai, menta, eucalipt, pini, și altele.).
 2. Răzuiti tuberculul spălat de ciclamen, stoarceți și filtrați sucul. Îngropați nasul cu un suc de 1 picătură în fiecare nară zilnic dimineața.
 3. Spălați-vă zilnic nasul cu infuzie de ceapă, gătită în acest fel: frecați ceapa de pe răzătoare, adăugați o linguriță de miere, insistați-vă la 5 ore și tensiunea.