vasculita sistemică

Vasculita sistemică - un grup de maladii, care au ca bazăinflamația vaselor de sânge. În acest caz, simptomele speciale se manifestă în funcție de natura bolii și de tipul fluxului sanguin. Există mai multe tipuri de boli. În cele mai multe cazuri, apariția bolii este asociată cu problemele sistemului imunitar, cauzate de infecție. Boala afectează toate straturile pereților vaselor.

Clasificarea vasculitelor sistemice

Boala are mai multe tipuri principale:

 1. Periaritrita periferică este o leziune parțială a vaselor de calibre medii și mici.
 2. Arterita temporară este inflamația arterelor mari, care sunt în principal în cap.
 3. Granulomatoza lui Wegener. Acest tip de afecțiune afectează căile sangvine din partea superioară a sistemului respirator. După o perioadă de timp cu această formă de vasculită sistemică, rinichii rinichilor încep să se deterioreze.
 4. Boala lui Takayasu. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de "aortoarterita nespecifică". Există inflamații ale aortei și ale celor mai mari artere.
 5. Tromboangiita obliterantă este înfrângerea venelor și a arterelor musculare.
 6. Sindromul lui Behcet. Acest tip de afecțiune se manifestă odată cu câteva semne: inflamația mucoaselor organelor genitale și a ochilor, stomatita.

Simptomele și tratamentul vasculitelor sistemice

Dezvoltarea unei afecțiuni este însoțită, de obicei, de diferite simptome:

 • dificultăți de respirație, tuse, sufocare episodică;
 • edem al rinichilor, hipertensiune arterială;
 • erupții cutanate și răni pe piele, o schimbare a culorii degetelor pe alb și albastru, gangrena;
 • durere la articulații și mușchi;
 • roșeață a ochilor, pierderea parțială sau completă a vederii;
 • descărcare din nas și urechi;
 • dureri de cap, convulsii epileptice, accident vascular cerebral;
 • dureri abdominale, diaree;
 • probleme cu inima.

Tratamentul vasculitelor sistemice depinde în mod direct deun fel de afecțiune. Dacă aveți aceste simptome, trebuie să consultați un specialist care va prescrie toate testele necesare, radiografia toracică și alte proceduri de diagnosticare pentru a clasifica cu precizie boala.

Cel mai adesea pentru terapia folositămedicamente antiinflamatoare, medicamente care îmbunătățesc fluxul sanguin și imunosupresoare - medicamente care suprimă activitatea sistemului imunitar. Cu toate acestea, după stabilirea unui diagnostic precis, sunt implicați specialiști din profilul adecvat.

Când apar complicații, terapia este deseori necesară pentru a fi coordonată cu un terapeut, neuropatolog, chirurg, oftalmolog și alți medici. Este important să avem o abordare unificată pentru tratarea bolii.