trombocitopenie autoimună

Nutriție slabă, viață într-o stare de stres,deteriorarea mediului înconjurător - toate acestea afectează sănătatea unei persoane care nu se îndreaptă spre bine. Ca urmare, boala cauzată de eșecul unui anumit sistem din organism a devenit mai frecventă. Acestea includ trombocitopenia autoimună (idiopatică) sau boala Verlhof.

Tipuri și cauze de trombocitopenie autoimună

Aceasta este o boală de sânge, în care numărul de trombocite este redus din cauza faptului că imunitatea începe să producă anticorpi împotriva acestui grup de celule. Se produce trombocitopenie autoimună:

  • primar, adică provenind din sine;
  • secundar, manifestată ca o consecință a înfrângerii sistemului imunitar ca urmare a unor boli cum ar fi cancerul ganglionilor limfatici, HIV, rubeola, hepatitele autoimune etc.
  • medicament, care apare după administrarea medicamentelor sau narcoticelor.

Simptome de trombocitopenie autoimună

O caracteristică caracteristică a dezvoltării acestui lucruboala este apariția hemoragiilor multiple sub formă de puncte mici. Cel mai adesea acestea se află pe pielea trunchiului și a extremităților. De asemenea, pot începe erupțiile hemoragice. În plus, există sângerări ale mucoasei în cavitățile orale și nazale.

Deoarece plachetele sunt responsabile de coagularesânge, apoi cu acest diagnostic, dacă deteriorați pielea, sângerarea nu poate fi oprită prea mult. Acest lucru afectează de asemenea faptul că perioadele menstruale ale femeilor sunt mai abundente, iar în fecale există sânge.

Dacă nu au existat complicații iremediabile(de exemplu, sângerare în creier), un prognostic pentru pacienții cu trombocitopenie autoimună este optimist. Boala va trece fie ea însăși, fie recuperarea va veni ca rezultat al tratamentului.

Tratamentul trombocitopeniei autoimune

Tratamentul principal pentru trombocitopenie autoimunăare ca scop suprimarea producției de autoanticorpi care distrug plachetele, dar în primul rând trebuie diagnosticată. În acest sens, ar trebui prezentate un număr de teste:

    tratamentul cu trombocitopenie autoimună

  • hemograma completa;
  • analiza generală a urinei;
  • testul conform metodei Steffen (determinarea cantității de antiglobuline);
  • Testul Dickson (numărătoarea anticorpilor).

Cu un grad ușor de trombocitopenie autoimunăprescrie medicamentele hormonale din grupul de glucocorticosteroizi (cel mai adesea prednisolon la o doză de 1 mg pe kg de greutate corporală). Luați-l necesită o recuperare completă și apoi reduceți treptat doza. Dacă o astfel de terapie nu ajută, medicii efectuează o operație de îndepărtare a splinei.