granulom eosinofilic

Granulomul eozinofilic - aceasta este o boală rară de etiologie inexplicabilă,care se caracterizează prin formarea de infiltrate de țesut osos (granuloame), bogate în leucocite eozinofile. Cel mai adesea, granulomul eozinofilic afectează oasele craniului, maxilarului, coloanei vertebrale. Există, de asemenea, cazuri de leziuni extravasculare - mușchii, pielea, tractul gastro-intestinal, plămânii etc.

Cauzele granulomului eozinofilic

Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute, dar există următoarele ipoteze privind etiologia granulomului eozinofilic:

  • infecție-alergică a bolii;
  • leziuni ca un factor provocator;
  • invazia helmintică a țesuturilor și altele.

Simptomele granulomului eozinofilic

Prima manifestare a bolii este boalași umflarea în zona afectată. Pe craniu, umflarea este moale, când se simt marginile defectului osos, acestea au contururile unei îngroșări asemănătoare craterului. Când oasele tubulare lungi sunt afectate, focurile de distrugere sunt detectate ca aglomerări rotunjite fără modificări reactive. De regulă, pielea deasupra focarelor afectate nu se schimbă.

Starea generală a pacientului este satisfăcătoare, darcu leziuni ale oaselor craniului, pot fi observate dureri de cap, care cresc cu mișcarea. În cazul în care coloana vertebrală este afectată, există o restricție a mobilității în zona afectată, durerea în timpul exercițiilor fizice, care dintre cele care urmează a fi transmise devine permanentă.

Boala se dezvoltă încet în majoritatea cazurilor, dar uneori poate progresa rapid. Cu leziuni la scară largă, sunt posibile fracturi patologice, precum și formarea articulațiilor false.

Tratamentul granulomului eozinofilic

Un diagnostic precis poate fi făcut pe baza datelor clinice, diagnosticului cu raze X și a rezultatelor unui studiu morfologic cu biopsie osoasă.

granulom osos eosinofilic

Există cazuri de recuperare spontanăcu această patologie, de aceea, în majoritatea cazurilor, observarea (managementul în asociere) este efectuată înainte de numirea tratamentului de ceva timp.

În tratamentul granuloamelor eozinofile,aplicați metoda radioterapiei - iradierea cu raze X a unor zone distructive ale țesutului osos. Utilizați, de asemenea, terapia cu hormoni (luând corticosteroizi). În unele cazuri se utilizează o metodă chirurgicală - chiuretaj, în care se face răzuirea focarelor de granulom eozinofilic. După îndepărtarea focalizării patologice poate fi un transplant osos sănătos.