Glomerulonefrita acută

Această formă de afecțiune a capilarelor rinichilor este mai frecventătoate afectează bărbații, observate în adolescență și în copilărie, mai puțin frecvent - la vârsta adultă (până la 40 de ani). Glomerulonefrita acută este caracterizată ca o boală autoimună cu simptome alergice, are simptome pronunțate. Este demn de remarcat faptul că oamenii care trăiesc în climă umedă sunt mai expuși la boli, în special în sezonul rece.

Principala cauză a glomerulonefritei acute

În practica medicală, afecțiunea în cauzăeste considerată a fi o patologie imunocomplex, în timpul căreia se schimbă reactivitatea producerii și funcționalității celulelor protectoare în organism. Astfel, antigenii încep să interacționeze nu numai cu microorganisme ostile, ci și cu celule sănătoase, ceea ce duce la procese inflamatorii în parenchimul renal.

Principalul motiv pentru mecanismul descris este Streptococcus grup A (12-beta-hemolitic). Printre alți factori care determină glomerulonefrita acută, se numără:

 • durere în gât;
 • boli infecțioase ale tractului respirator superior;
 • amigdalite;
 • pneumonie;
 • Staphylococcus aureus;
 • tifoidă;
 • malarie;
 • difterică;
 • infecții virale;
 • hipotermie;
 • alergii;
 • intoxicații toxice.

Glomerulonefrita acută necesită tratamentul primarcauzele bolii simultan cu terapia bolii însăși, deoarece eliminarea simptomelor numai a nefritei glomerulare poate duce la trecerea ei la o etapă cronică.

Triada de simptome în glomerulonefrita acută

Primele semne ale bolii:

 1. Umflatura. Se observă, în cea mai mare parte, pe față în dimineața zilei.
 2. Sindromul hipertensiv. Caracterizată de o creștere accentuată a presiunii, în special seara.
 3. hematurie - colorarea urinei într-o culoare roșie roz, murdar. În același timp, producția totală de lichide este redusă în comparație cu valorile zilnice normale.

Glomerulonefrită poststreptococică difuză acută

Acest tip de nefrită glomerulară se dezvoltă, de regulă, imediat după leziuni infecțioase grave ale corpului, cum ar fi angina, laringita, pneumonie, otită sau scarlatină.

Printre primele simptome de acest tipglomerulonefrita există un edem foarte puternic al feței și corpului pacientului, poate chiar să existe o creștere pe termen scurt a greutății (până la 10 kg). În plus, există o piele palidă în momente diferite ale zilei. În unele cazuri, pacienții suferă de dureri de spate destul de severe în zona ambilor rinichi.

Glomerulonefrita acută - diagnosticare

Cel mai adesea diagnosticul este deja făcutîn stadiul de tratare a simptomelor bolii, deoarece semnele de nefrită glomerulară în această formă sunt clar pronunțate. După aceasta, sunt atribuite un număr de teste de laborator. Analiza de urină cu glomerulonefrită acută arată prezența unei cantități mari de proteine ​​și celule roșii din sânge. Mai mult, se investighează densitatea relativă a fluidului biologic, precum și relația sa cu rata zilnică.

triada de simptome în glomerulonefrita acută

Factorul determinant este absența leucocitelor palide și active în urină. Pentru a clarifica diagnosticul, poate fi prescris ultrasunetele renale.</ P>

Complicații ale glomerulonefritei acute

Cursa severă a bolii poate duce lainsuficiență renală și cardiacă, mai ales dacă pacientul este în vârstă. Dar cea mai frecventa complicatie este glomerulonefrita acută, sindrom nefrotic, pentru care caracteristica este o consecință a fluxului de inflamație în faza cronică. Astfel începe o scădere bruscă a funcției renale, compoziția de urină variază foarte mult.