simptome de hemocromatoză

Hemocromatoza ficatului Este o boală genetică care apare din cauza excesului de fier din organism. Când schimbul de fier este perturbat, are loc acumularea acestuia, ceea ce determină o serie de simptome caracteristice.

Hemocromatoza apare datorită mutației genelor datorităcă organismul absoarbe prea mult fier, care este depus în ficat, inimă și pancreas și alte organe. Se pare că, de regulă, la bărbații în vârstă de 40-60 de ani și la femei la o vârstă mai înaintată.

Simptomele hemhromatozei

În medicină, există două tipuri de hemocromatoză:

  • hemocromatoza primară este așa-numitahemocromatoza heredită, care apare ca o patologie congenitală; se caracterizează printr-o nuanță de bronz a pielii, toate zonele cu excepția palmelor, precum și slăbiciune, apatie, oboseală, scăderea tensiunii arteriale, căderea părului, durerea articulară și pierderea în greutate;
  • hemocromatoza secundara - aceasta este fie o consecinta a primariei, fie consecinta aportului necontrolat de medicamente cu fier; uneori poate apărea din cauza unor afecțiuni hepatice și sanguine.

Cu hemocromatoză, pacientul dezvoltă ciroză hepatică și, în unele cazuri, cancer la ficat.

Când pancreasul este afectat, poate apare diabetul.

În cazul în care creierul este afectat, fierul este depozitat în glanda pituitară și cauzează perturbări ale sistemului endocrin, care afectează în special funcțiile sexuale.

Insuficiența cardiacă perturbă ritmul inimii, iar în 20-30% se poate manifesta insuficiență cardiacă.

Efectul distructiv general al excesului de fier asupra organismului duce la boli infecțioase constante.

Diagnosticul de hemocromatoză

Cu această problemă trebuie să contactați gastroenterologul. Pentru diagnosticare, numiți, pe lângă examinarea medicului și clarificarea simptomelor, un test de sânge biochimic și general.

hematochromatoza hepatică

De asemenea, se face o analiză a conținutului de zahăr.</ P>

Dacă există cazuri similare în istoria familiei, atunciacesta este, de asemenea, un indicator important în diagnostic. Faptul este că înainte de manifestările externe ale hemocromatozelor există mult timp, deoarece valorile fierului scad.

Un alt examen important - ultrasunete, caredetermină starea ficatului și a altor organe ale tractului digestiv. Uneori este necesar un RMN. Alte tipuri de studii nu furnizează informații specifice despre boala, si ajuta numai pentru a controla starea altor organe și sisteme. Prin urmare, în rest, examinarea depinde de simptomele și severitatea bolii.