Simptome de colecistită acută

Colecistita acută Este o inflamație acută a pereților vezicii biliare,care apare atunci când fluxul de bilă și, ca o consecință, dezvoltarea infecției bacteriene. Această boală se referă la necesitatea intervenției chirurgicale și după apendicita este al doilea caz cel mai frecvent.

Simptome evidente ale colecistitei acute

Principalul simptom al unui atac acutcolecistită este o colică biliară. Cu ea există o durere ascuțită în hipocondrul drept, care poate da umărului drept, scapula, zona subclaviană. Durerea este însoțită de greață și vărsături, în care gustul amar se dezvoltă în gură și bilele se pot observa în vărsături. La început, durerea este crampe, dar în timp devine din ce în ce mai intensă și, adesea, continuă.

În plus față de colică, cu colecistită acută, simptomele sunt caracteristice bolilor infecțioase în general:

 • cresterea temperaturii corporale (de la subfebril la mare);
 • se pot produce frisoane;
 • limba uscată și acoperită;
 • pulsul este de obicei rapid;
 • presiunea arterială a scăzut.

În cazurile în care există blocaj al ductului biliar, poate apărea icter, deși cu colecistită acută este observat un astfel de simptom.

Semnele specifice de colecistită acută includ:

 • simptomul Grekov-Ortner (durere când atingeți arcul costal corect cu palma mâinii);
 • durerea în timpul palpării în cvadrantul superior care intensifică atunci când este inhalat;
 • un simptom al lui Murphy (cu palpare profundă, pacientul nu poate respira).
Formele de colecistită acută

În funcție de cauza care a provocat boala,Colecistita este împărțită în calcul și besskamenny. Cel mai des există colecistită acută calculată, care apare din obstrucția conductelor biliare cu pietre în colelitiază. Forma fără formă a bolii este de 5 până la 10% din numărul total de cazuri și poate fi cauzată de boli infecțioase, boli gastro-intestinale, giardioza și alte cauze. În colecistita acută calculată, simptomele sunt de obicei mai pronunțate și necesită intervenție chirurgicală obligatorie, în timp ce forma fără piatră a bolii are o formă mai ușoară și uneori poate fi tratată prin metode conservatoare.

În funcție de imaginea clinică globală și de severitatea cursului, colecistita acută este împărțită în următoarele forme:

 1. Colecistită catarală - cea mai ușoară formă, uneori greșită pentru un atac de colică. Este însoțită de dureri moderate, greață, vărsături rare.
 2. Colecistită flegmonoasă - durerile sunt pronunțate, intensificate cu o schimbare a poziției corpului, temperatura crește la 38 ° C, pulsul este rapid, stomacul se poate umfla, nivelul leucocitelor din sânge crește.
 3. Colecistita gangrenoasă apare odată cu evoluția formelor mai ușoareboală. Simptomele inflamației generale ajung în prim plan. Procesul inflamator se extinde dincolo de vezica biliară. Temperatura este ridicată, durerea poate scădea din cauza necrozei țesuturilor biliare, tahicardie pronunțată, semne de intoxicație generală.

Complicații ale colecistitei acute

Cea mai periculoasa complicatie a colecistitei acute este perforatia (ruptura) a vezicii biliare cu intinderea continutului acesteia in cavitatea abdominala, ceea ce duce la dezvoltarea peritonitei. Dacă este disponibil

Colecistită acută calculată

inflamatorii, peritonita poate filocalizat, local, în caz contrar se confruntă cu întreaga cavitate abdominală, ducând la o stare care pune viața în pericol. În plus, este posibilă dezvoltarea fistulelor biliare, a abceselor, a colangitei.</ P>

Dacă infecția este suprimată cu supraviețuitoriiblocarea canalelor biliare, în unele cazuri există edem al vezicii biliare. Poate dura mult timp fără a provoca un disconfort deosebit, dar este, de asemenea, plin de riscul de rupere și de dezvoltare a peritonitei.

Toate complicațiile apar în cazul tratamentului precoce al colecistitei acute.