simptome de criză hipertensivă

Cea mai obișnuită cauză de ambulanță de apeleste o criză hipertensivă, ale cărei simptome sunt cunoscute de aproximativ o treime din pacienții cu hipertensiune arterială esențială. Criza necesită îngrijiri medicale urgente, care constă, în primul rând, în scăderea tensiunii arteriale (BP).

clasificare

Există următoarele tipuri de criză:

 1. Hiperkinetică - tipică pentru fazele timpuriihipertensiune arterială și se dezvoltă rapid. În clasificările din ultimele decenii, această condiție a fost numită criză hipertensivă neurovegetativă - simptomele ei sunt în așa-numitele. "Semne vegetative". Pacientul trăiește tremurând în mușchi, transpiră abundent, bătăile inimii cresc, roșeața poate apărea pe piele. O astfel de criză durează 3 până la 4 ore.
 2. Hypokinetic - se simte simțit în fazele târzii ale hipertensiunii arteriale și se dezvoltă încet și durează de la 4 ore până la câteva zile.
Semne de criză hipertensivă

Pentru o criză de primul tip este caracteristică:

 • creșterea presiunii (de preferință, limita superioară, adică sistolică) la 200 mm Hg. Art. și mai mult;
 • creșterea frecvenței cardiace;
 • creșterea presiunii pulsului (diferența dintre tensiunea arterială superioară și cea inferioară).

"Semnele vegetative" descrise mai sus sunt observate,pacienții sunt supraexcitați. În timpul crizei hiperkinetice, adrenalina predomină în sânge, din cauza căreia crește tensiunea arterială sistolică, se dezvoltă tahicardie și hiperglicemie (creșterea nivelului de glucoză). Capul este foarte inflamat la nivelul gâtului, înainte ca ochii să zboare "zboară", presiunea se simte în temple.

Principalele simptome ale crizei hipertensive din al doileatip constau în creșterea tensiunii arteriale - iar partea superioară și inferioară ajunge la cifrele mari, dar creșterea presiunii arteriale diastolice predomină, deoarece. în sânge există o mulțime de norepinefrină. Pacienții se uită inhibată, simt somnolență, amețeli, cefalee, greață.

De multe ori, criza hipertensivă are simptome care sunt inerente atât în ​​primul și al doilea tip. În unele cazuri, pacientul poate începe convulsii, paralizie, o încălcare a conștiinței.

Cauzele crizei hipertensive

Dezvoltarea crizei este influențată de următorii factori:

 • eliminarea medicamentelor antihipertensive luate pe fondul hipertensiunii;
 • schimbări bruște ale condițiilor meteorologice;
 • stres psihoemoțional, stres;
 • luând alcool sau o mulțime de sare.

În plus, cauzele crizei hipertensive pot fi acoperite în prezența bolii, simptomul căruia este. Deci, criza se întâmplă adesea la pacienții cu:

 • afectarea vaselor rinichilor;
 • feocromocitom;
 • Boala lui Cushing;
 • Sindromul Connes, etc.

Cu toate acestea, persoanele cu hipertensiune arterială (hipertensiune arterială stabilă) sunt cele mai afectate de evoluția crizei.

Primul ajutor

Deoarece criza hipertensivă are consecințe grave, simptomele trebuie eliminate imediat. Pentru a face acest lucru, utilizați medicamente care reduc presiunea (antihipertensive):

 • propranolol sau alți beta-blocanți sunt adecvați pentru tahicardie (ritm cardiac rapid);
 • semne de criză hipertensivă

 • Captoprilul este eficient în cazul în care există o istorie a diabetului zaharat, a insuficienței cardiace, a cardiosclerozei;
 • nifedipina pentru eliminarea simptomelor de criză hipertensivă se administrează în patologia gestațională, bronșică sau rinichi.

Deoarece criza se dezvoltă în principal înpacienții hipertensivi, medicamentele adecvate trebuie să fie la îndemână. Înainte de sosirea unei ambulanțe, puteți pune tencuială de muștar pe picioare sau pe partea inferioară a spatelui, faceți băi calde de picioare, aplicați o compresă rece la cap. Pacientul are nevoie de odihnă completă - fizică și emoțională.

Reducerea tensiunii arteriale nu ar trebui să fie în mod optim, în mod optim - 10 mm Hg. pe oră.