Simptomele bolii Ménière

Boala Ménière Este o boală insidioasă, care cel mai adeseaafectează persoanele de vârstă activă, limitându-le oportunitățile și conducând ulterior la dizabilități. Până în prezent, această boală este incurabilă. Cu toate acestea, tratamentul inițiat în timp util poate încetini semnificativ progresia acestuia. Pentru a face acest lucru, trebuie să știți cum să identificați boala (sindromul) Ménière și, dacă găsiți primele semne, mergeți imediat la medic.

Boala lui Manière

Complex de simptome ale bolii Ménière (sindrom)A fost descris pentru aproximativ 150 de ani de către P. Menier, un medic francez. Boala afectează urechea interioară (de multe ori pe o parte) determinând o creștere a fluidului (endolimf) din cavitatea sa. Acest fluid pune presiune asupra celulelor care reglează orientarea corpului în spațiu și menține echilibrul. Boala se caracterizează prin trei simptome principale:

 1. Pierderea auzului (Progressive). Adesea, manifestările bolii încep cu mici tulburări auditive, cărora persoana aproape că nu le acordă atenție. În viitor, se observă fluctuații ale acuității auzului - deteriorarea bruscă a auzului este înlocuită de aceeași îmbunătățire bruscă. Cu toate acestea, ședința se deteriorează treptat, până la surditatea totală (atunci când procesul patologic se schimbă de la o ureche la alta).
 2. Zgomot în ureche. Zgomotele din urechi cu boala lui Meniere sunt mai des descrise ca zgomote, zgomote, suieraturi, buzzing, slefuire. Aceste senzații se intensifică înainte de atac, ajungând la un maxim în timpul atacului și apoi contractând considerabil.
 3. Atacuri de amețeli. Astfel de atacuri cu o coordonare defectuoasămișcări, tulburări de echilibru pot apărea brusc, însoțite de greață și vărsături. În timpul unui atac, zgomotul din urechi crește, provocând un sentiment de rigiditate și asomare. Echilibrul este rupt, pacientul nu poate sta, merge și se așează, există un sentiment de răsucire a situației înconjurătoare și a propriului corp. Nistagmus poate fi de asemenea observat (mișcări involuntare ale globilor oculari), modificări ale tensiunii arteriale și ale temperaturii corporale, cosuri ale pielii, transpirații.

  Atacul poate dura de la câteva minute până la câteva zile. În afară de debut spontan, aspectul său este provocat suprasolicitare fizică și mentală, sunete dure, mirosuri, etc ..

Clasificarea severității bolii

Există trei grade de severitate a bolii Ménière:

 • sever - caracterizată prin atacuri frecvente (zilnic, săptămânal) cu durată mai mare de 5 ore, pierderea capacității de muncă;
 • mediu - atacuri frecvente care durează mai puțin de 5 ore, pierderea capacității de muncă după un atac asupra numărului de zile, pierdere constantă a auzului;
 • lumină - între perioade lungi de timp, în care capacitatea de lucru nu scade.

Cauzele bolii lui Meniere

Până în prezent, boala nu este pe deplin înțeleasă, cauzele acesteia rămân neclar. Există doar câteva ipoteze de factori posibili care îi determină, printre care:

 • boli cardiovasculare;
 • tulburări metabolice;
 • afecțiuni endocrine;
 • alergii;
 • consecințele leziunilor capului;
 • bolile inflamatorii ale urechii interne.

Diagnosticul bolii Ménière

Diagnosticul se bazează pe imaginea clinică și pe rezultatele examenului otoneurologic. Măsurile de diagnosticare la

Sună în urechi cu boală

Afecțiunile lui Ménière includ:</ P>
 • otoscopia;
 • audiometrie;
 • vestibulometriya;
 • stabilography;
 • RMN-ul creierului etc.

Ar trebui să ne amintim că nici una dintre manifestăriSindromul Meniere nu este unic pentru această boală. Prin urmare, în mod necesar, în primul rând pentru a exclude alte boli cu simptome similare (otită, otoscleroză, labirintita acuta, tumora VIII perechi de nervi cranieni, etc.).