test de sânge pentru hormoni

hormoni Sunt substanțe care sunt produse prin endocrinăglandele (tiroida, pancreasul, glandele sexuale, glanda pituitară etc.) și să participe la toate procesele din organism. Acești compuși bioactivi determină procesele de creștere, dezvoltare, reproducere, metabolism, apariția unei persoane, caracterul și comportamentul acesteia depind de ele.

Hormonii produși trec în sânge, undesunt în anumite concentrații și echilibru unul cu celălalt. Anomaliile afectează starea de sănătate și pot duce la înfrângerea diferitelor organe și sisteme. Și este important nu numai concentrația unui hormon, ci și corelația acestuia cu alte tipuri de hormoni.

Când este un test de sânge pentru hormoni?

Un test de sânge pentru a determina nivelul anumitor hormoni, precum și fondul hormonal în ansamblul său, poate fi prescris de aproape orice specialist:

 • endocrinolog;
 • ginecolog;
 • un neuropatolog;
 • gastroenterolog;
 • oncolog, etc.

Această procedură permite identificarea unui număr mare de diferite patologii, inclusiv în primele etape, înainte de manifestarea semnelor clinice.

Motivul acestei analize poate fideveni o suspiciune a unei disfuncții a glandelor de secreție internă sau o creștere a dimensiunii glandelor (de exemplu după ultrasunete). Adesea, este necesară o verificare a nivelului hormonilor atunci când:

 • acnee;
 • alopecie;
 • creșterea în greutate.

Un studiu repetat poate fi programat pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

Pregătirea pentru analiza sângelui pentru hormoni

Pentru a obține o calitate înaltă și fiabilărezultatele ar trebui să respecte următoarele recomandări, care sunt elaborate pentru analiza sângelui pentru orice hormon (hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), sexual, adrenal, tiroidian etc.):

 1. Cu două săptămâni înainte de studiu, toate medicamentele trebuie întrerupte (cu excepția celor a căror primire înainte de analiză este convenită cu medicul).
 2. Cu trei zile înainte de test, trebuie să încetați să utilizați alcoolul.
 3. Cu 3-5 zile înainte de analiză se recomandă să nu se mănânce alimente grase, ascuțite și prăjite.
 4. Cu 3 zile înainte de analiză, trebuie să renunțați la sport și să nu permiteți efort fizic greu.
 5. În ziua studiului, nu puteți fuma.
 6. Deoarece donarea de sânge pentru analiză este efectuată pe stomacul gol, ar trebui să opriți consumul cu 12 ore înainte de procedură (uneori numai apa curată fără gaz este permisă).
 7. Imediat înainte ca procedura să fie în interval de 10-15 minute pentru a vă odihni, încercați să nu vă faceți griji.

Deoarece depinde nivelul hormonilor la femeiciclul menstrual, este mai bine să luați testul timp de 5-7 zile după apariția menstruației. Dacă intenționați să analizați nivelul hormonului progesteron, atunci acesta trebuie efectuat în ziua 19-21 a ciclului. De asemenea, înainte de a efectua un test de sânge pentru hormoni sexuali, nu recomandă examinarea ginecologică, palparea glandelor mamare.

Decodificarea testului de sânge pentru hormoni

transcrierea testelor de sânge pentru hormoni

Descifrează testul de sânge pentru hormoni numaiun specialist calificat, care aplică o abordare individuală pentru fiecare pacient și ținând seama de particularitățile organismului, bolile existente, terapia în curs de desfășurare și mulți alți factori. Merită să ținem cont de faptul că normele pentru analiza sângelui pentru hormoni din diferite laboratoare sunt diferite. Acest lucru se datorează faptului că în studiu pot fi utilizate diferite metode, echipamente, reactivi, timp de păstrare etc. Prin urmare, dacă este necesar să se efectueze analize repetate, ar trebui să contactați aceeași instituție ca și pentru prima dată și, descifrând, ar trebui să fiți ghidați de normele utilizate în ea.