masaj pelvină

Masaj ginecologic - este o metodă fiziologică de acțiune, care are un efect de îmbunătățire a sănătății asupra întregului corp al unei femei și nu numai asupra anumitor organe.

În 1861 a fost oferit un masaj ginecologicToure Brandt ca o modalitate de tratare a bolilor de sex feminin, iar la începutul secolului al XX-lea a devenit pe scară largă folosită pentru a trata bolile organelor genitale feminine.

Pentru o mai mare eficiență, masajul ginecologic este utilizat împreună cu metodele de fizioterapie, cum ar fi laser, magnetic, infraroșu, ultrasunete etc.

Indicații pentru masaj ginecologic:

1. Diverse inflamatie si tesutul uterin parauterine, inflamația peritoneului, care acoperă organele interne de reproducere, provocând durere în sacrum si coccis precum durerea care apar în timpul perioadei premenstruale în uter și ovare.

Astfel de încălcări duc adesea la schimbăriciclu menstrual, congestie în pelvis, hipersecreție și alte simptome ale inflamației cronice a uterului. Atunci când se prescrie masajul ginecologic terapeutic și procedurile de fizioterapie, este necesar să se urmărească reacția organismului din primele zile de desfășurare a acestuia.

Inflamația cronică a uterului poate duce ladeplasarea sau modificarea poziției uterului. Acest proces este adesea însoțit de senzații dureroase neplăcute cu diverse simptome și poate servi ca începutul unor modificări patologice mai severe. Dacă apar astfel de simptome, trebuie să contactați imediat un specialist care va efectua un examen și va prescrie cursul necesar de tratament.

2. Patologiile congenitale ale organelor genitale, patologiile asociate cu avorturile, complicațiile rezultate din nașterea patologică, inflamația neglijată a uterului.

Una dintre formele grele de anatomie șitulburările funcționale ale uterului și ovarelor sunt amenoree, care duc adesea la infertilitate. Această formă de patologie este tratată efectiv cu un masaj ginecologic terapeutic combinat cu alte tratamente.

3. Fibroza uterului. Salpingita.

Congestia pe termen lung în uter,asociate cu inflamație preexistentă sau tulburări hormonale pot fi cauza salpingitei. Astfel de condiții conduc la plinătatea organelor pelvine, distonie vasculară și hipotensiunea musculară a uterului.

Aplicarea unor tehnici speciale de ginecologiemasaj, prin acțiunea mecanică și reflexă asupra sistemului vascular și muscular al organelor sexuale, circulația sanguină este activată, fluxul limfatic este întărit, ca urmare a faptului că fenomenele stagnante sunt eliminate cu succes.

4. Reabilitarea post-avort.

Masajul ginecologic este efectuat de femei,care au suferit avort sau naștere patologică pentru a preveni posibilele complicații. Efectuarea de masaj ginecologic preventiv are ca scop îmbunătățirea funcției generativ și menstruale pentru a preveni stagnarea, fibromatoza a uterului si venele varicoase pelvine.

5. Menstruație dureroasă și neregulă menstruală.

În acest caz, este necesar un masaj ginecologicfemeile care au probleme cu menstruația. De asemenea, este recomandat masajul ginecologic pentru prevenirea posibilelor boli ale organelor genitale sub forma unor cursuri preventive de mai multe ori pe an în sesiuni mici.

Contraindicații la masajul ginecologic:

 • prezența menstruației;
 • temperatura ridicată a corpului (peste 37 de grade);
 • toate formele de inflamație acută a organelor genitale;
 • neoplasme în uter și anexele sale;
 • prezența tuberculozei organelor genitale feminine;
 • vărsări vaginale de altă natură;
 • supurație în organele pelvine;
 • anomalie congenitală a uterului;
 • sarcinii;
 • alăptării;
 • postaborum precoce sau perioadă postpartum (înainte de 2 luni);
 • dureri ascutite in timpul masajului.

Masaj ginecologic terapeutic

Cum se face masajul ginecologic?

Tehnica de masaj ginecologic constă dincurățarea, presarea și întinderea țesuturilor moi. Gradul și forța impactului sunt determinate individual, luând în considerare indicațiile și simptomele organelor supuse masajului.

Masajul implică ambele mâinimasseur, dintre care unul este introdus în vagin, iar a doua parte este plasată în zona peretelui abdominal. De obicei, degetele mâinii interioare efectuează mișcări orientate pentru a ridica și fixa uterul.

Masajul ginecologic sporește tonusul țesuturilor abdominale și pelvine, ceea ce îmbunătățește starea generală a femeii bolnave.