ce este sexismul

În lumea modernă cu ritmul său de viață și neliniștitsituația economică, tot mai multe femei se străduiesc să obțină egalitate cu bărbații în totul absolut. În acest sens, valorile familiei merg uneori la fundal. Această tendință poate fi unul dintre principalele motive pentru manifestarea ideologiei egalității. Apoi se ridică întrebarea - ce este sexismul.

Ce înseamnă sexismul?

Sexismul este un concept care denotă un pronunțatdiscriminare pe criterii de gen. Mulți oameni se întreabă ce este un sexist. Aceasta este o persoană care este un partizan al ideilor de sexism. Acești termeni se poate referi la sex, dar cel mai adesea ele sunt exprimate în discriminare împotriva femeilor. În ciuda democrației pronunțat, această ideologie este larg răspândită în economie și politică, educație, medicină, și în care se ocupă cu probleme religioase într-o unitate socială, familia.

Semnele sexismului

Acest concept este atât de strâns legat de viațăsocietate, care este folosită în multe domenii de activitate. De regulă, sexul masculin are bogăție materială mare, putere politică, statut social. Un bărbat este considerat șeful unei familii, în timp ce o femeie are rolul de femeie casnică și de îngrijitor al copilului. Din punct de vedere istoric sa întâmplat, poate că există logică în acest sens, dar există exemple în care sexul mai echitabil ar putea zbura afacerea în spațiu cu unul puternic, să desfășoare o afacere și să se mândrească cu realizările sportive.

Există unele semne de manifestare a sexismului, care uneori pot trece neobservate, de exemplu:

 • Discutarea subiectelor cum ar fi căsătoria, familia, viața personală;
 • inadecvate, uneori chiar glumite;
 • admiterea la gestionarea unui caz, precum și rezolvarea problemelor politice și economice;
 • Cod de îmbrăcăminte strict
 • asuprirea drepturilor la locul de muncă;
 • un obstacol în calea creșterii carierei;
 • salarizare.

sexismul feminin

Cauzele sexismului

Ca regulă, sursele sexismului sunt plasate în societatea socială, în regulile și tradițiile ei. Publicul este obișnuit cu faptul că femeile:

 • ocupa posturi subordonate cu un salariu mic;
 • mai mult timp este dedicat familiei și educării copiilor;
 • conduce o gospodărie;
 • mai puțin timp este dedicat problemelor politice;
 • sunt mai puțin psihologic stabile.

Stereotipurile considerate ar putea fidetermină o discriminare severă de gen, cu toate că există multe exemple de femei în multe privințe femeile ocolite în diferite sfere ale vieții, sau au fost pe picior de egalitate cu reprezentanții sexului puternic nu sunt inferioare acestora în materie civilă, de muncă, problemele politice, juridice și economice.

Tipuri de sexism

Adesea, psihologii disting două forme ale acestei ideologii:

 1. Deschis și ostil, atunci când reprezentanții sexului masculin, la fiecare ocazie încercând să umilească public femeie.
 2. Benevolent - bărbații tratează fetele în mod pozitiv, dar în paralel consideră că sunt neajutorați și lipsiți de apărare.

Sexismul masculin se poate manifesta într-o relație diferită față de sexul opus, de exemplu:

 1. Ostil.
 2. Umilitor sau ofensator.
 3. Scade demnitatea și oportunitățile de dezvoltare.
 4. Ocrotitoare.

Alegerea acestei sau acelei tactici depinde practicdin sfera de activitate, relația partenerilor unul cu celălalt, planuri viitoare, opiniile societății, regulile sociale sau tradițiile religioase și familiale. Dintre tipurile comune de sexism, uneori se disting următoarele:

 • la locul de muncă;
 • în familie;
 • în procesul de învățare;
 • în compania prietenilor.

ce înseamnă sexismul

Sexismul și feminismul

Feminismul este o ideologie a egalitățiidrepturile bărbaților și femeilor în diferite domenii ale vieții. În majoritatea cazurilor, aceasta este politica, economia, educația și sănătatea. Adesea, acest termen este comparat cu conceptul de sexism feminin, care nu este în întregime adevărat. Feminismul este ideea egalității de gen, iar sexismul la femei este o manifestare a discriminării față de sexul masculin.

Vârstă și sexism

Ca regulă, sexismul este un concept comun,pot fi aplicabile în diferite sfere ale societății. Adesea, unele dintre manifestările sale sunt comparate cu vârsta - încălcarea drepturilor persoanelor în vârstă, însă dacă primul concept este mai extins, se referă la reprezentanții oricărui grup de vârstă, apoi în cazul ulterior se înțelege vârsta înaintată. Al doilea termen înseamnă nu doar discriminarea persoanelor de vârstă respectabilă, ci și atitudinea nerespectată față de acestea. Prin urmare, putem spune că ageismul va fi una dintre manifestările sexismului.

Cum să facem față sexismului?

Mulți membri ai publicului suntîmpotriva sexismului. Acest lucru este posibil, deoarece oamenii trăiesc într-o societate democratică, au dreptul de a vorbi și de a vota, iar genul nu ar trebui să fie o prioritate pentru rezolvarea oricăror probleme. Un sexist tipic își va apăra punctul de vedere - un om din cele mai vechi timpuri era un câștigător, el este mai puternic și mai puțin emoțional. Un loc separat este ocupat de tradițiile religioase și culturale, venerarea cărora poate contrazice unele standarde mondiale. În lupta împotriva sexismului, se folosesc următoarele metode:

 • observații;
 • conversație;
 • pentru mediul de lucru, uneori este convocată o întâlnire;
 • Căutarea ajutorului din partea organizațiilor sociale care se ocupă de astfel de probleme;
 • ajutorul psihologului;
 • atragerea mass-media și a instanțelor.

Dacă arătați semne de sexismuneori există destule remarci, iar în unele cazuri este necesar un proces. Ideologia discriminării bazate pe gen nu este o știre în prezent. Ce este sexismul, cunoscut de la mijlocul secolului al XX-lea, dar nu există încă o opinie clară în acest sens. Toată lumea își va apăra punctul de vedere. Poate că ar trebui să găsiți un teren de mijloc, deoarece există zone în care un bărbat și o femeie pot obține același succes, dar există lucruri pe care unul dintre sexe le face mai bine.