tipuri de adaptare

Adaptarea omului este cel mai important conceptîn cele mai diverse științe, deoarece capacitatea de adaptare la condițiile de mediu este necesară în toate sferele vieții. Adaptarea unei persoane în orice mediu este un proces complex, care adesea expune diferite tipuri de schimbări la diferite sisteme ale corpului uman. Să luăm în considerare diferite tipuri de adaptare în detaliu.

Mecanisme de adaptare

Pentru a facilita diferențierea proceselor de adaptare, se disting trei tipuri: adaptarea biologică, socială și etnică.

  1. Adaptarea biologică a omului. Această adaptare a omului la condițiile mediuluiMediul său, care a provenit într-un mod evolutiv. Particularitățile adaptării de acest fel sunt modificarea organelor interne sau a organismului în întregime în condițiile mediului în care a apărut. Acest concept a constituit baza pentru dezvoltarea criteriilor pentru sănătate și boli - în acest sens, sănătatea este o condiție în care organismul este maxim adaptat la mediul înconjurător. Dacă capacitatea de adaptare este redusă și perioada de adaptare este întârziată, aceasta este o boală. Dacă organismul nu poate să se adapteze, este vorba de dezadaptare.
  2. Adaptare socială. Adaptarea psihologică socială implicăadaptarea uneia sau mai multor persoane într-un mediu social care reprezintă anumite condiții care contribuie la realizarea obiectivelor vieții. Aceasta include adaptarea la studiu și la muncă, la diverse relații cu alte persoane, la mediul cultural, la condițiile de divertisment și de recreere. O persoană se poate adapta pasiv, fără a schimba nimic în viața sa sau în mod activ, prin schimbarea condițiilor vieții (se dovedește că aceasta este o cale mai reușită). În acest sens, pot exista o varietate de probleme de adaptare, de la relațiile tensionate cu echipa până la refuzul de a învăța sau de a lucra într-un anumit mediu.
  3. Adaptare etnică. Acesta este un subset de adaptare socială, care includeadaptarea grupurilor etnice individuale la mediul înconjurător din zonele lor de relocare și se ocupă atât de condițiile sociale, cât și de condițiile meteorologice. Acesta este probabil cel mai ciudat tip de adaptare care generează diferențe în sferele lingvistico-culturale, politice, economice și alte domenii. Alocați o adaptare asociată ocupării forței de muncă, când, de exemplu, oamenii din Kazahstan vin să lucreze în Rusia și adaptarea lingvistică și culturală, aculturația. Modul normal de adaptare este adesea împiedicat de opinia rasistă sau nazială a persoanelor indigene și discriminarea socială.
  4. Adaptare psihologică. În mod separat, este necesar să se ia în considerare psihologiaadaptare, care este acum cel mai important criteriu social, ceea ce face posibilă evaluarea individului atât în ​​sfera relațiilor, cât și în domeniul solvabilității profesionale.

    adaptarea psihologică

    Depinde de adaptarea psihologică a setuluiFactori variabili, care includ atât caracteristicile caracterului, cât și mediul social. Adaptarea psihologică include de asemenea un aspect atât de important ca abilitatea de a trece de la un rol social la altul și în mod adecvat și justificabil. În caz contrar, trebuie să vorbim despre maladaptare și chiar probleme în sănătatea mentală a unei persoane.

Pregătirea pentru schimbarea mediului și adecvatăevaluarea mentală este un indicator al unui nivel înalt de adaptare, care caracterizează o persoană gata de dificultăți și capabilă să o depășească. În același timp, baza adaptării este tocmai umilința, acceptarea situației și capacitatea de a trage concluzii, precum și abilitatea de a schimba atitudinea cuiva față de o situație care nu poate fi schimbată.